LET’S THROW A ROCKIN’ SOUL PARTY - 4 - VARIOUS ARTISTS

Artiest info
Website
facebook

Ik heb geen idee of het vrolijke gevoel bij het horen van complexloze rock’n’roll-oldies enkel bij mij blijkt op te duiken of dat dit ook andere muziekliefhebbers blij kan maken. Talloze voorbeelden van dergelijke swingende liedjes kunnen worden gevonden op de cd’s in de verzamelserie “Let’s Throw A Rockin’ Soul Party” van het retroplatenlabel ‘Koko-Mojo Records’. In die reeks zijn we inmiddels al toegekomen aan ‘Volume 4’, een cd met opnieuw dertig opzwepende rockabilly- en rock’n’roll-nummers uit de eerste helft van de jaren ’60.

Dat dergelijke liedjes aan de basis hebben gelegen voor heel wat bekender werk van artiesten als Carl Perkins, Elvis Presley, Jerry Lee Lewis en Little Richard, maar ook ‘The Beatles’ en ‘The Rolling Stones’ hoeft niet echt te verbazen na de beluistering van de opnieuw gedigitaliseerde versies van die songs op dit vierde compilatiealbum. Voor wie de danskriebels nog regelmatig voelt opkomen is dit een uiterst geschikte plaat want roerloos stilzitten is er bij geen enkele song op deze plaat mogelijk.

Vaak wordt de onverbrekelijke relatie tussen rock- en soulmuziek in deze liedjes geaccentueerd. Het gaat daardoor vaak over zwarte artiesten die hier de originele versies brengen van nummers die we pas veel later hebben leren kennen in de coverversie van blanke vertolkers. Enkele voorbeelden hiervan zijn de songs “Rat Race” van ‘The Drifters’ uit 1963 dat door Eric Burdon werd gecoverd in 1980 op zijn album “Darkness - Darkness” of “Shop Around” van ‘The Miracles feat. Smokey Robinson’ uit 1960 dat later een coverversie kreeg van o.a. Lloyd Price in 1961, ‘Georgie Fame And The Blue Flames’ en Helen Shapiro in 1964 en Bobby Vee in 1965.

Maar we krijgen ook enkele voor ons tot op heden totaal onbekende liedjes die meteen in de smaak vallen zoals “Girl You Better Stop It” van ‘The Five Keys’ uit 1960, het ‘Spectoriaanse’ nummer “That Boy John” van ‘The Raindrops’ uit 1963, “Win Your Love For Me” van Sam Cooke uit 1958 en het door Lloyd Price gecomponeerde “Sitting By The River” dat hier in 1961 gezongen werd door Bernard Byers.

Op de twee bijgaande video’s kunt u ook nog luisteren naar “Hey Little Woman” van ‘Sonny Til & The Orioles’ uit 1963 en het door ‘Motown’-baas Berry Gordy geschreven “Stubborn Kind Of Fellow” van Marvin Gaye uit 1962. Via dit soort leuke verzamelplaten met stokoude liedjes krijgen we toch telkens weer een behoorlijke portie verrijkende les in muziekgeschiedenis aangeboden door ‘Koko-Mojo Records’ met originele nummers die daarna door andere artiesten in de hitlijsten werden gezongen.

(valsam)